Kulan – viktigare än vi tror

spela-kulaVad är det för mening med att ha en sida om kulan eller kulor? Det är väl inget märkligt med kulan? Tja, det kan man kanske tycka. Men har du funderat på att kula och kulformen faktiskt är något verkligt grundläggande i vår tillvaro?

Kula, boll, glob eller klot förefaller ganska lika, men denna sida har valt att fokusera på kulan. Vi ser kulan och den runda formen som grundläggande i vår tillvaro. Vi bor på ett klot och vår tillvaro består av en mängd uppfinningar som alla bygger på runda saker. Vad vore vår tillvaro utan fotbollen (läder-kula), kullagret, kulramen (föregångaren till dagens miniräknare) eller kalaskulan;-)

Här nedanför kommer ett försök att definiera ordet kula. Läs vidare….eller…..om du inte är så mycket för definitioner klicka vidare i menyn så hittar du något som är mer lättsmält….Låt kulan rulla….
Ordet kula kan vara ett substantiv eller ett verb alternativt användas i olika uttryck. Här försöker vi ge svar på hur vad KULA egentligen betyder.

När vi användet ordet kula såsom substantiv betyder det:

– Ett massivt eller ihåligt klot av mindre storlek tillverkat av ett hårt material

– Ammunition i handeldvapen eller i kanon

– En grotta som används som bo för levande varelser, t.ex. lejonkula, vargkula, rövarkula

– En förkortning för kulstötning, en kastgren inom friidrott

– Används ibland också som benämning på andra runda föremål, t.ex. kalaskula

Ordet kula såsom verb betyder att

– Sjunga eller ropa på ett speciellt sätt. Man talar om att vallhjon, oftast kvinnor, med sjungande röst lockade på kor genom att kula. Sången var hög och genomträngande i tonläget och nådde långt över nejden.

– Blåsa upp eller börja blåsa friskt. Att kula upp betyder att vinden ökar i styrka.

  • Kula används också i andra sammanhang. Exempelvis använder vi uttrycket börja på ny kula – i betydelsen att starta om på nytt.
  • Lokalt används i vissa delar av Sverige uttrycket att vara på kulan om att vara berusad.